• Persoonlijke aandacht
  • Deskundige ervaring
  • Resultaatgerichte aanpak

Afvallen lukt niet: ontdek hier de oplossing

Home » Uncategorized » Afvallen lukt niet: ontdek hier de oplossing

Afvallen lukt niet, maar heb je alles wel eens goed nagekeken? Ik hoor als personal trainer vaak dat mensen al van alles hebben gedaan, maar dat de kilo’s er maar niet vanaf gaan. In dit artikel gaan we bespreken waarom afvallen niet lukt en waar je wellicht een extra keer naar zou moeten kijken.

 

Afvallen lukt niet door onrealistische verwachtingen

Je wilt te snel gewicht verliezen en geeft jezelf niet genoeg tijd. Als jij dit aan het lezen bent en je hebt jezelf nog geen 3 maanden de tijd gegeven dan weet je nu wat je moet doen. Gezond afvallen heeft tijd nodig en is een lang proces. Een proces waar je veel over je eigen lichaam leert en hier in de toekomst ook veel profijt van gaat hebben. Geef jezelf dus de tijd!

 

Ben je wel consistent genoeg?

Het proces om je droomgewicht te hebben kan even duren. En in die tijd is het superbelangrijk dat je consistent bent. Zonder consistentie zul je namelijk niet je doel bereiken. Ook als je stagneert, is het belangrijk om consistent te blijven, zowel met je sportmomenten in de week en je voedingspatroon. Zorg dus dat je discipline goed gebruikt, want door te stagneren kun je gedemotiveerd raken.

 

Verborgen calorieën

Geloof het of niet, maar ik hoor mensen vertellen dat ze maar 1000 kcal per dag eten. Dat is ten eerste veel te weinig en heel erg gek als je dan niet afvalt. Een mens verbrand namelijk over de dag heen echt wel meer dan 1000 kcal per dag om überhaupt ons lichaam aan de gang te houden. Dus ergens gaat het mis, en krijg je meer kcal binnen zonder dat je het doorhebt. Dit kan komen door veel gebruik van olie met het bakken, of het inschatten van portie grote is niet goed. Je kunt ook in de weekenden te veel kcal binnenkrijgen waardoor je gewicht uiteindelijk niet naar beneden gaat. Er zijn best wat manieren om verborgen kcal binnen te krijgen. Wil je echt een weten hoeveel kcal je binnenkrijgt? Weeg je voeding dan een af, en zet dit in een voedingstracker app, ook de olijfolie en dressings die je gebruikt.

 

Iets wat ik ook wel een zie voorkomen is dat mensen 3 dagen supergoed hun voeding op orde hebben, maar hoe dichter bij het weekend komt des te meer kcal erin gaan. Wat je dan ziet, is dat je gemiddeld in een overschot aan kcal komt en hierdoor niet de gewenste resultaten haalt. Je vergooit dus letterlijk in het laatste deel van de week je eerste goede deel van de week, en is de balans dus niet goed. Zoek die 80/20 regel dus op!

 

Je slaapt te weinig

Helpt je slaap bij het afvallen? Ja, zeker. In je slaap herstel je, en het speelt ook een belangrijke rol in het reguleren van hormonen die weer invloed hebben op de eetlust en stofwisseling. Als je te weinig slaap kan dit leiden tot verhoogde eetlust, verminderde wilskracht en een tragere stofwisseling. Praktische tips voor betere slaap kun je vinden in een andere blog, waar we je ook vertellen hoe voldoende slaap je energieniveaus beïnvloed.

 

Conclusie

Iedereen kan afvallen, als het niet lukt, gaat er vaak toch ergens iets mis. Je kunt dan kijken naar een van de oorzaken die in deze blog genoemd worden, of je schakelt professionele hulp in, bij ons kan dat altijd middels een gratis kennismaking of gratis proefles!

Stel niet langer uit en zet de eerste stap naar je fittere, gezondere, slankere leefstijl